ROMATİZMAL HASTALIKLAR

Romatizmal hastalıklar nelerdir?

Romatizmal hastalıklar kemik, kas ve eklemde meydana gelen yangısal durumlardır. Romatizmal hastalıklar tanımının içinde yüzden fazla hastalık vardır. Bu hastalıkların bazıları nadir, bazıları ise sık görülür. Sık rastlanan romatizmal hastalıklardan biri olan artrit eklemde görülen ağrı, şişlik, kızarıklık ve eklemde fonksiyon kaybını ifade eder. Romatizmal hastalıklar kas ve eklemler dışında diğer sistemleri de tuttuğundan multisistem hastalığı olarak tanımlanırlar.

Romatizmal hastalıkların nedeni tam olarak bilinmez. Genetik, bağışıklık sistemi ve çevresel faktörler başlıca sorumlu tutulan etkenlerdir.

Romatizmal Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Eklemlerde ağrı, şişlik, deformite: Bazen tek bir eklem, bazen birden fazla eklem tutulabilir. Ağrı istirahatte görülebileceği gibi hareketle artan bir yapıda da olabilir.

Eklemlerde sinovit (eklem aralığında iltihaplanma ve sıvı birikimi): Eklem sıvısında kristaller birikir. Bu durum çok şiddetli ağrıya yol açar.

Kas ağrısı
Kas güçsüzlüğü
Sırt ve bel ağrısı
Ciltte döküntüler
Tırnak değişiklikleri
Deride sertlik
Göz yaşı azalması
Tükürük azalması
Gözlerde kızarıklık, görmede azalma
Uzun süre devam eden ateş
Parmaklarda solukluk
Nefes darlığı, öksürük, kanlı balgam
Sindirim sistemi şikayetleri
Böbrek fonksiyonlarında bozulma
Sinir sistemi bozuklukları (felç)
Damarlarda pıhtı oluşumu
Cilt altında bezeler
Güneşe karşı aşırı duyarlılık

Oturup kalkmada, merdiven çıkmada zorluk gibi yakınmalara sebep olurlar.Romatizmal hastalıklar ana başlığı altında yer alan pek çok türü vardır.Belli başlı olanlar romatoid artrit,ankilozan spondilit,sistemik lupus eritematozus,gut,reiter sendromu,ateşli tomatizma,osteoartrit,fibromiyaljidir.Bir sonraki yazımda romatoid artrit ile ilgili olacak.